De vooruitzichten voor een eenmanszaak zijn ,voor 2014, rooskleurig als we de berichten van de CPB en handelsites moeten geloven.

Een bloeiende economie schept ruimte voor de ZZP-er of eenmanszaak om zijn creatieve kunnen te meten.

Waarom geen tweede tak van sport onder het ZZP bedrijf ‘plakken’ ?

Deze vraag kwam binnen op een KVK forum:

“Ik heb al een paar jaar een eenmanszaak op het gebied van coaching en advies en wil nu onder een andere naam een tweede tak van sport in de markt zetten, waarbij ik mij met mijn werk op een andere doelgroep richt. Het wordt een apart commercieel verhaal, met een eigen logo en website. Voor de rest blijft alles hetzelfde, dus ook onder één administratie. Het wordt geen tweede eenmanszaak. Wat moet ik hiervoor regelen bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst?”

Antwoord van de KVK:
Als u met uw eenmanszaak een tweede bedrijfsactiviteit start, dan kunt u daarvoor op de website van de Kamer van Koophandel een tweede handelsnaam registeren. Dit wordt door de KvK ter beoordeling doorgegeven aan de Belastingdienst.

“Ik raad u wel aan om een aparte administratie voor deze tweede tak van sport op te zetten. Dat maakt het namelijk makkelijker om op cijfers te sturen dan wanneer u alles bij elkaar veegt. Voorzie declaraties en andere documenten van aparte codes en denk ook aan zaken als apart briefpapier.

“Controleer ook of de handelsnaam vrij kan worden gebruikt. De KvK let daar namelijk nauwelijks op. Als een concurrent al langer eenzelfde handels- of merknaam gebruikt, dan moet u  een andere naam verzinnen.”  

Tweede eenmanszaak kan niet
“Ik wil ook graag even een misverstand ophelderen. Een ondernemer met een eenmanszaak als rechtsvorm kan geen tweede eenmanszaak starten. Daar is nog wel eens verwarring over. Zo wordt aangenomen dat op deze manier risico’s kunnen worden gespreid. Dat is een verkeerde gedachte, want een eenmanszaak is geen rechtspersoon, wat betekent dat privévermogen en zakelijk vermogen niet gescheiden zijn. Met andere woorden, het privévermogen van de eigenaar is onlosmakelijk verbonden met de eenmanszaak.”

Deel →